Jämför pris och offerter på kopiatorer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Antal maskiner?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Kopieringsmaskin

Priser på kopieringsmaskiner

Priset på en kopieringsmaskin beror främst på funktioner och kapacitet. En enkel kopiator kostar från några tusen kronor och uppåt. Om du ska hyra en kopiator, kan du hitta modeller för omkring 400 kronor per månad. Numera finns även kompakta skrivare med kopierings- och scannerfunktion, vilka varierar i pris beroende på om utskriften sker med bläckpatroner eller färgtoner för en såkallad laserskrivare.

Prisaspekter för respektive kopiator:

 • Inköpskostnaden för en kopieringsmaskin som använder laserstråle för utskrift, är normalt sett dyrare än motsvarande kopieringsmaskin som istället använder bläckstråle. 
 • Laserkasetter dyrare i inköp jämfört med bläckpatroner. Fördelen med en laserskrivare är att färgtonern räcker längre och dessutom inte kan torka på samma sätt som bläckpatroner kan.

Innan du bestämmer dig för vilken typ av kopiator du ska köpa, bör du således fundera över hur maskinen ska användas. Innan du ansöker om en offertförfrågan på en kopieringsmaskin bör du ta reda på hur många kopior som ska skrivas ut varje månad, samt storlek, och om de ska skrivas ut i svartvitt eller färg.

Ansök om kostnadsfria offerter på kopiatorer! Fyll i formuläret, så matchar Expertvalet dig med leverantörer i ditt närområde. Ansökan tar under 1 minut, sedan kan du i lugn och ro välja den offert bäst matchar din organisations behov.

Välj kopieringsmaskin utifrån användning

Beroende på antalet kopior som ska framställas varje månad, kan du välja en kopieringsmaskin som kan generera en stor mängd kopior snabbt eller en kopieringsmaskin vars kopior har hög kvalitet. Givetvis går det att få både kvantitet och kvalitet, men detta val inverkar på kopieringsmaskinens pris. Därför är det lämpligt att utvärdera vilken funktion som är viktigast.

 1. Hur många kopior skrivs ut varje månad?
 2. Ska du skriva ut i färg eller svartvitt?
 3. Vilka format ska kopieringsmaskinen kunna hantera? 
 4. Ska kopieringsmaskinen även ha funktioner för utskrift från filer på datorn?
 5. Ska kopieringsmaskinen ha en inbyggd scanner?
 6. Ska du hyra eller köpa kopieringsmaskinen?

När du beräknar kostnaden för kopieringsmaskinen ska inte förbrukningskostnaderna förglömmas. Färgpatroner eller toner, papper, service samt elförbrukning, påverkar de löpande kostnaderna för kopieringsmaskinens drift. För enkel användning av kopieringsmaskinen är det också viktigt att se på möjligheterna till anslutning via wifi eller nätverksuppkoppling.

använder en kopiator.

Hur snabb är en kopieringsmaskin?

Om din verksamhet ofta skriver ut långa och många dokument, kanske flera hundra sidor varje dag, är givetvis kopiatorns hastighet en viktig faktor att jämföra innan du tar ett beslut. Det ärviktigt att du vet ungefär hur många kopior som kopieringsmaskinen ska ha kapacitet för att skriva ut.

Mindre kopieringsmaskiner har ofta sämre kapacitet för snabba utskrifter. Antalet utskrifter per minut varierar från 12 sidor/minut till över 70 sidor/minut. Vanligen går det att skriva ut snabbare i svartvitt, jämfört med i färg, men skillnaderna minskar alltmer. Förutom hastigheten är det också viktigt att undersöka kapaciteten - hur många pappersark kan lagras i kopieringsmaskinen?

Givetvis påverkas hastigheten av utskriftens kvalitet. Ju mindre färg, tunnare papper och lägre upplösning, desto fler utskrifter kan göras per minut. Du kan få en kostnadsfri rådgivning med offertförslag som passar din verksamhet. Fyll i kontaktformuläret, så kontaktar vi dig inom kort!

Skriva ut i färg eller svartvitt?

Det är onödigt att införskaffa en färgkopiator, om du endast brukar gråskala till kopiorna. Större verksamheter kan till och med tjäna på att ha två olika kopieringsmaskiner, en för svartvit utskrift och en för färgskala. Inköpspriset och förbrukningskostnaderna är vanligen betydligt lägre för kopiatorer som endast skriver ut i gråskala.

Om du däremot behöver färgutskrifter till enstaka dokument, kan det vara lämpligt att ställa sig frågan vilket alternativ som blir billigast eller enklast:

 • Skriv ut färgkopior på tryckeri eller hos annan verksamhet
 • Köp en mindre färgkopiator för kopior i färg
 • Välj en laserskrivare, eftersom färg i bläckpatroner torkar när de inte används regelbundet.

Oavsett om du skriver ut i färg eller svartvitt, men i synnerhet vid färgutskrift, kan det vara relevant att kontrollera kopieringsmaskinens upplösning. Denna varierar från 300 x 300 dpi, upp till 1200 x 1200 dpi för en avancerad standardmaskin. Bedriver du tryckeri eller dylikt, så finns det ännu mer avancerade modeller på marknaden.

Utskrivet färgtest.

Kopieringsmaskinen ska hantera rätt format

Standardformatet på dokument i Europa är av A4-format. Däremot har många verksamheter även behov av att kunna skriva ut kopior i A3, och ibland även A2 och A1. Det kan även behövas möjlighet att göra kopior i A5-format, särskilt när det gäller mindre broschyrer och informationsblad.

De flesta kopieringsmaskiner fungerar på så sätt att de klarar av att hantera ett maxformat, samt alla format mindre än detta. Det innebär att om den kan hantera A3, kan maskinen även leverera kopior i A4- och A5-format. En kopieringsmaskin avsedd för format i A4 kan dock inte hantera utskrifter i A3. Betänk därför vilka format som din verksamhet kan behöva framställa.

Storleken på pappret är givetvis relevant, men likaså avgör typen av pappersark vilken typ av kopieringsmaskin som bör införskaffas. Om kopiorna främst ska skrivas ut på tjockare papper, finns det kopieringsmaskiner som är särskilt avsedda för detta. Tjockleken, eller vikten på pappret, avgör nämligen hur många papper som får rum i pappersmagasinet.

Multifunktionsskrivare - kopieringsmaskin, skrivare och scanner

Många moderna kopieringsmaskiner har även kapacitet att hantera vanliga utskrifter. Likaså kan den även fungera som en scanner, där scannade dokument kan skickas direkt till en dator inom nätverket eller en vald mailadress. Om du känner att en multifunktionsskrivare är vad din verksamhet behöver, hjälper vi dig gärna att göra ett klokare val.

Fyll i formuläret högst upp på denna sida för att bli matchad med relevanta leverantörer i ditt närområde. Tjänsten är kostnadsfri och helt utan förpliktelser.

Om din verksamhet använder sig av faxfunktion, är det viktigt att du uppger detta i offertförfrågan. Många moderna multifunktionsskrivare har också en integrerad faxfunktion, även om denna teknik används alltmer sällan. Ett annat sätt att skicka dokument kan vara genom kopieringsmaskinens scanner som sedan kan vidaresända dokumentet via e-post till en förvald mottagare.

Fördelar med att hyra eller köpa en kopieringsmaskin

Det finns fördelar och nackdelar med alla val. Oavsett om du väljer att hyra eller köpa din nya kopieringsmaskin, är det viktigt att du först har avvägt möjliga produktalternativ. 

Fördelar med att hyra en kopieringsmaskin:

 • En fast månadskostnad, ingen stor engångskostnad
 • Hyresavtal inkluderar många gånger service och förbrukningsvaror
 • Lämpligt för dig som alltid vill ha det allra senaste, eller för tidsbegränsade perioder

Fördelar med att köpa en kopieringsmaskin:

 • På lång sikt är det ofta billigare att köpa jämfört med att hyra en kopieringsmaskin
 • Du har endast en fast engångskostnad, och slipper därefter fortsatta utgifter. 
 • Du kan själv välja förbrukningsmaterial såsom papper och färgtoner.

Vi på Expertvalet hjälper dig gärna att välja kopieringsmaskin!
Du skickar bara in en offertförfrågan, så hjälper vi dig vidare genom att par korta frågor innan vi matchar dig med våra samarbetspartners. Vår förhoppning är att du ska kunna ta ett klokt beslut gällande din nya kopieringsmaskin.